Çin’in Hebei Eyaletindeki Büyük Göl’de Hasat Edilen Kamışlar Atıkları Servete Dönüştürüyor
Yeşil gelişme, Çin’in kuzeyindeki Hebei eyaletindeki büyük gölde önemli değişiklikler getiriyor.
Baiyangdian, Hebei’de bulunan Kuzey Çin Ovası’ndaki en büyük tatlı su gölü ve aynı zamanda kuzey Çin’deki en büyük sulak alan ekosistemidir.
Burası ekolojik çevrenin ve ekosistemin korunmasında kilit rol oynayan yaklaşık 80 milyon metrekarelik bir alanı kaplayan sazlıkların yaşadığı bir yer.
SES 1 (Çince): LIU DONGMEI, Hebei Eyaleti, Anxin İlçesindeki Ekoloji ve Çevre Bürosu Gözlem İstasyonu Müdürü:
“Uzmanlar, Baiyangdian’daki sazlıkların göldeki nitrojen ve fosfat artışını önlemek için her yıl sudaki toplam 3.528 ton azotu ve toplam 172.8 ton fosforu emebileceğini tahmin ediyor. Ayrıca, sazlar iklim değişikliğini azaltmak, alg büyümesini sınırlamak ve biyolojik çeşitliliği korumak için kullanılır. Birçok ekolojik işlevi var.”
Kışın uzun süre su birikmesi tortu birikmesine ve su kalitesinin düşmesine neden olacağından, sazlıkların zamanında hasat edilmesi gerekir.
Ancak, son yıllarda yaşam tarzındaki değişiklikle, yerel halk nadiren saz hasadı yapıyor.
Yerel yönetim, Baiyangdian’daki sazlıklar için “dengeli bir hasat” başlattı ve sazların yaklaşık yarısı her kış hasat ediliyor ve diğer yarısı kuş habitatları için ayrılıyordu.
Gölün ekosisteminde artan koruma ve onarım çalışmaları sayesinde değerli güzelleşmeler kayıt altına alındı.
SES 2 (Çince): LIU DONGMEI, Hebei Eyaleti, Anxin İlçesindeki Ekoloji ve Çevre Ofisi Gözlem İstasyonu Müdürü:
“Baiyangdian’daki sazlıkların dengeli hasadı sadece su kalitesini iyileştirmekle kalmıyor, aynı zamanda kuşlar için bir kış yaşam alanı oluşturarak Baiyangdian Gölü’nün sürdürülebilir gelişimini sağlıyor.”
Hasat edilen sazlar yöre halkına da somut faydalar sağlamaktadır.
SES 3 (Çince): TIAN GANG, Jinsheng Tarım Teknolojisi Limited Direktörü:
“Sazları topladıktan sonra, onu balya haline getirebilir ve çok ince tozlara dönüştürebiliriz ve ardından birçok eser için temel olarak kullanılabilecek bunun gibi parçacıklara dönüştürebiliriz.”
Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Baiyangdian’dan (XHTV) bildirdi
gurunhaber.com.tr