Haber

COP28: İlerleme mi, Gerileme mi?

Brüksel Avrupa Basın Kulübü, Üsküdar Üniversitesi Çevre Etiği Forumu Direktörü Prof. Dr., Birleşmiş Milletler (BM) İklim Konferansı’nda (COP28) geçmişten günümüze tartışılan iklim krizi konusuna dikkat çekiyor. Dr. İbrahim Özdemir ve Karayip ASEAN Kurulu işbirliğiyle hazırlanan ‘COP28: İlerleme mi Gerileme mi’ raporuna ilişkin değerlendirmede bulundu.

Brüksel Avrupa Basın Kulübü platformu, 9 Ekim’de yayımlanan açıklamasında, Prof. Dr. İbrahim Özdemir ve Karayipler ASEAN Yönetim Kurulu’nun, COP28 Konferansı’nın ‘COP28: İlerleme mi Gerileme mi’ raporunu değerlendirdiğini söyledi. Rapora ilişkin değerlendirmede, önceki dört COP zirvesinin ve mevcut COP28 başkanlığının gündemi, emisyon azaltım hedefleri, yenilenebilir enerji hedefleri, iklim finansmanı ve COP başkanlığının bu alanlarda neler yaptığı vurgulandı. Ayrıca raporun, COP28 başkanlığının, 1995 yılında Berlin’de düzenlenen ilk BM iklim zirvesinden bu yana BM iklim zirvesinde önerilen en iddialı iklim eylemi gündemini oluşturduğunun ortaya çıktığını belirtti.

KÜRESEL HEDEF İÇİN DÖNÜM NOKTASI

Brüksel Avrupa Basın Kulübü, COP28 raporu hakkında şunları söyledi: “Rapor, yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına çıkarmaya yönelik dönüm noktası niteliğinde bir teklif ve yenilenebilir enerji maliyetlerinin mevcut maliyetin yaklaşık dörtte birine düşmesini sağlayacak küresel bir hedef de dahil olmak üzere önceki COP’lardaki COP28 planını takip ediyor fosil yakıtlardan.” “Bu, zirvelerde hiçbir zaman tartışılmayan bir dizi temel hedefi içerdiği sonucuna varıyor” dedi.

300 MİLYAR DOLARLIK YENİLENEBİLİR ENERJİ PROJESİ

COP28 İklim Konferansı’nın 30 Kasım-12 Aralık tarihleri ​​arasında Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ev sahipliğinde Dubai’de gerçekleştirileceği açıklandı. Raporda adı geçen konferansa ilişkin Brüksel Avrupa Basın Kulübü tarafından yapılan açıklamada, “Ancak bu rapor, COP28 başkanlığının yenilenebilir enerji kaynaklarına daha önce kabul edilenden çok daha fazla destek sağladığını ilk kez ortaya koyuyor. Analiz, BAE’nin Yurt içi ve yurt dışı Bu, genişleme planları ve aktif ortaklıklar aracılığıyla 2030 yılına kadar 300 milyar doların üzerinde yenilenebilir enerji projesini harekete geçirdiğini gösteriyor. Bu ölçü, daha önceki COP başkanlıklarının yatırım hacminden çok daha yüksek. Önlemle eşdeğerde.” .

COP28 DÜNYANIN SON ŞANSI

Prof. Dr. İbrahim Özdemir rapora ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Bu projeyi üstlenmeye karar verdim çünkü COP28 etrafındaki yoğun kutuplaşma ve şüpheciliğin tarihteki en hızlı küresel iklim anlaşmasına varmak için ihtiyaç duyduğumuz dikkatli müzakereleri baltalayacağına ve raydan çıkaracağına dair derin endişelerim vardı.

COP28, tehlikeli iklim değişikliğini önlemeye yönelik küresel bir anlaşma için dünyanın son şansıdır. Masadaki planın olduğundan daha sağlam olmasını isterken, iklim kampanyası yürüten arkadaşlarımın bunun, ne kadar kusurlu olursa olsun, BM düzeyinde tarihteki en yeterli plan olduğunun farkına varmalarını istiyorum. İlk defa, ülkelerin yenilenebilir enerjiyi artırmaya ve emisyonları ölçülemeyen fosil yakıtlardan çekilmeye yönelik küresel taahhütleri kabul etme olanağına sahibiz. COP28 önerileri üzerinde anlaşmaya varamazsak, tehlikeli iklim değişikliğini önleme umudunun olup olmadığını merak etmek gerekiyor. “Fakat başarılı olursak, mücadeleyi uluslararası düzeyde sürdürmek için güçlü bir platforma sahip olacağız.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu