Değişim için servise gönderdiği arabanın motoru arka koltuğa geri geldi.
Geçen yıl Üsküdar’da yetkili satıcıdan 373 bin 469 liraya sıfır kilometre otomobil alan Aylin Altaner’in otomobili, yaz tatili için gittiği Aydın’ın Didim ilçesinde 1423 kilometrede bozuldu.
Bir çekici ile Aydın’da yetkili servise götürülen araç, onarıldıktan sonra sahibine teslim edildi.
İstanbul’a dönen Altaner, aracı aldığı bayiye götürerek durumu anlattı. Yetkili serviste kontrol edilen otomobilin motorunun su kaçırdığı tespit edildi.
Servis yetkilileri, Altaner’e motoru garanti kapsamında yenisi ile değiştirmesini teklif etti. Ancak Altaner otomobilin yenisi ile değiştirilmesini isteyince bayi bunu kabul etmedi.
Avukatı aracılığıyla tüketici mahkemesine başvuran Aylin Altaner sonucu bekliyor.
Arka koltuğa motoru yüklü olan arabasını otoparka çekti.
Yaşadığı süreci anlatan Altaner, daha önce 146 kilometredeyken arabasının iç parçalarından dolayı arızalandığını söyledi.
İkinci arızanın yaz aylarında Didim’de meydana geldiğini belirten Altaner, ikaz lambaları yanmaya başlayınca aracın durduğunu, kaputu açtığında ise motor suyunun neredeyse bitmiş olduğunu gördüğünü ifade etti.
Aracına su ilave ettikten sonra Aydın’daki yetkili servise götürdüğünü belirten Altaner, şunları söyledi:
“Arabam bir hafta orada kaldı ve herhangi bir arızasının bulunmadığı söylendi. İstanbul’a döndüğümde aracı aldığım servise teslim ettim. Arızayı bulmak için motoru söktüler. Meğer arızalıymış. motor su sızdırıyordu.garanti kapsamında motorun değiştirilmesini önerdiler ama sıfır araçta bu tamiri kabul etmeyeceğimi söyledim.yenisi ile değiştirilmesini istedim.
“Motor hasarı zımni bir kusur oluşturur”
Altaner’in avukatı Filiz Karadan da otomobilin arızalı olduğunu ve bayinin yenisi ile değiştirmesi gerektiğini savundu.
Böyle bir durumda Karadan, tüketicinin aracın değiştirilmesini talep etme hakkının olduğunu belirtti. “6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun değerlendirildiğinde motor hasarı kapalı bir ayıp teşkil etmektedir. sıfır kilometre ve asla varsayamayız.Üstelik bu hasar tüketiciden kaynaklanmıyor.Dolayısıyla araç kusurludur.Kabul edilmesi gerekir.”dedi.
Karadan, mahkemeye başvurduklarını belirterek durumu CİMER’e de iletti. “Tüketici Kanunu’nun 11. maddesi kapsamında aracın ayıplı olması halinde değiştirilmesini talep etme hakkı en büyük hak tüketiciye aittir. Bu aracı değiştirmek hem ithalatçı hem de yetkili servis için zorunludur.”dedim.