Haber

Eyyami Bahur ne demek? Eyyami Bahur sıcaklıkları ne kadar? Eyyamı Bahur’a dair her şey…

Eyyamı Bahur tabiri ülkemizde çok sık kullanılmasa da son yüzyılın en sıcak günlerini yaşadığımız bu dönemde en çok duyduğumuz tabir haline geldi.

Meteoroloji’den yapılan hava durumu açıklamasında sık sık duyduğumuz ‘dışarı çıkmayın’ uyarılarının ardından Eyyamı Bahur’un kapıda olduğu söylendi.Peki nedir bu Eyyami Bahur?

EYYAMİ BAHUR NEDİR?

Gelelim Eyyamı Bahur kelimesinin kökenine. Eyyam kelimesi Arapçada gün ve saat anlamlarına gelmektedir. Ayyam kelimesi çok sıcak demektir. Sonuç olarak eyyamı Bahur, “aşırı sıcak günler, aşırı sıcak zaman” anlamına gelir.

EYYAMİ BAHUR ISILARI NEDİR?

Arapçadan Türkçeye gelen ‘Eyyamı Bahur’ yaz mevsiminin en sıcak ve bunaltıcı günleri için kullanılan bir tabirdir. Literatürde bu terimin Kuzey Yarımküre için Temmuz ile Eylül ortası arasındaki yüksek sıcaklık koşullarında ortaya çıktığı kabul edilmektedir. Güney Yarımküre’de Ocak ile Mart ortası arasındaki dönemi kapsar.

EYYAMİ BAHUR NE ZAMAN?

Eyyamı Bahur günleri için net bir tarih vermenin doğru olmadığı söylenmektedir. Zira lafazanlık konusu olan çok yüksek sıcaklık durumu bölgenin bulunduğu yarımküreye, enlem boylam farklılıklarına ve iklim değişikliklerine göre değişmektedir.

Osmanlı döneminde daha sık kullanılan bu terim, son yüzyılda Türkiye’de çokça anılan kelimelerin arasında yer almamaktadır. Ülkemizde yüksek sıcaklıktan bahsetmek için Afrika sıcağı, cehennem sıcağı, kavurucu sıcak gibi terimler tercih edilmektedir.

Eyyamı Bahur günleri ise Antik Roma, Alman, İtalyan ve Fransız kültürlerinde 24 Temmuz-24 Ağustos olarak kabul edilir.

EYYEMİ BAHUR SICAKLIĞI KAÇ DERECEDİR?

Eyyamı Bahur’un sıcaklık derecesi olarak karşılığı yoktur. Sadece aşırı sıcaklıkları tanımlar.

EYYEMİ BAHUR’DA SAĞLIĞA DİKKAT!

Bazı hastalıkların ‘Eyyamı bahur’ denilen dönemde ortaya çıktığı, bazı hastalıkların ise normal döneme göre daha yüksek risk taşıdığı biliniyor. Öyle ki 2000’li yıllarda Avrupa’da Eyyami Bahur döneminde onbinlerce insan hayatını kaybetti.

Peki bu dönemde hangi hastalıklar ortaya çıkıyor veya hangi hastalıklar daha büyük risk taşıyor? İşte tüm unsurlar:

  • Kalp ve göğüs hastalıkları riskinde artış (ritim bozuklukları, kalp krizi riski)

  • Kan basıncı yükselebilir (hipertansiyon hastaları için risk)

  • Aşırı gerilim ve sinirlilik gözlemlenebilir

  • Orman yangınları daha sık olabilir

Öte yandan çok sıcak hava nedeniyle kablolar esner, yol ekipmanları erir, raylar demiryollarında denenir. Bütün bunlar olası kazalara zemin hazırlayabilir.

Tüm bu tehditlerden kurtulmak da mümkündür. Aşağıdaki içerikten sıcak havalarda sağlığımız için neler yapabileceğimizi öğrenebilirsiniz…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu