Haber

DİSK Davayı Kazandı: TÜİK Fiyatları Açıklayacak mı?

Geçen yıl ortasında enflasyondaki artışın yeterince yansımadığı tartışmaları sürerken, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), TÜFE verilerinde ‘Ürün Sepeti’ olarak adlandırılan fiyat listesinin, geçtiğimiz yılın ortalarında yayımlanmamasına karar verdi. Üst yönetici değişikliğinden sonra uygulamalar Avrupa’da da aynıydı. Bundan sonra TÜİK verilerini hangi fiyatlar üzerinden hesapladığı bilinmezken, her ay seçtiği bazı fiyatlardaki değişimleri açıkladı. Bunun üzerine Devrimci Personel Sendikaları DİSK, TÜİK’e dava açtı ve dava sonuçlandı.

TÜİK, Haziran 2022’de enflasyon hesaplamalarına esas teşkil eden “madde fiyat listesini” yayınlamayı durdurdu.

Tartışmalı enflasyon verileri daha da tartışmalı hale gelirken, bazı kişiler için inandırıcılığını tamamen yitirmişti. Ancak tüm resmi hesaplamalar TÜİK verileri üzerinden yapıldığından DİSK buna itiraz etti.

DİSK Genel Başkanı İş Çerkezoğlu, enflasyon hesabına esas fiyat listesinin açıklanmasının durdurulmasına yönelik TÜİK’e açılan davaya ilişkin açıklama yaptı.

2003 Ocak ayı ortasından 3 Mayıs 2022 tarihine kadar kesintisiz olarak açıklanan 400’den fazla kalemin ortalama fiyatlarını içeren bilgilerin yayınlanması için 3 Haziran 2022 tarihinde TÜİK’ten bilgi talebinde bulunulmuştur. bilgi talebi, 6 Haziran 2022 tarihinde Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’nden (CİMER) veri talep edildi.

TÜİK, 23 Haziran 2022’de talep edilen bilgilerin kamuoyunda “yanlış anlaşılmalara ve yanıltıcı değerlendirmelere yol açtığı” gerekçesiyle talebi yeniden reddetti.

Bunun üzerine DİSK, Danışma Kurulu’ndan olumsuz yanıt alınca Ankara 6. İdare Mahkemesi’ne başvurdu ve “istenen bilgilerin açıklanmasının kurumun misyonuna uygun olduğuna”, “bilgilerin reddedilmesine” oybirliğiyle karar verildi. talep yasaya aykırıdır”.

Ankara 6. İdare Mahkemesi, 31 Mart 2023 tarih ve 2022/2383 ilke 2023/700 sayılı kararında, DİSK’in talep ettiği bilgilerin TÜİK’te mevcut olduğunu ve kurumun görevi gereği sahip olması gereken bilgiler olduğunu belirtti. , dolayısıyla “bilgi talebinin reddedilmesi hukuka aykırıdır”. karar verilmiş.

Yargı kararının ardından TÜİK, durdurduğu “madde fiyat listesini yeniden açıklamak” zorunda kalırken, önümüzdeki 3 Mayıs 2023’te açıklanacak olan Nisan ayına ait eşya fiyat listesinin de bilgilendirmelerde yer alıp almayacağı merak ediliyor. hafta veya bu verilerin DİSK ile paylaşılıp paylaşılmayacağı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu